AKTUELNO

Predsednik Vučić se u petak u Briselu sastao sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini. Ovaj sastanak je za Srbiju bio razočaravajuć jer ni posle 1800 dana na Kosovu nije formirana ZSO, koja je suština Briselskog sporazuma.

Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova rekao je da Beograd i Priština nisu seli sami da se dogovaraju i da stvore jedni prema drugima obaveze da reše određena pitanja i da je Brisel bio taj koji je preuzeo ulogu posrednika.

- Uz puno napora Brisel je dve strane doveo za zajednički sto i do potpisivanja sporazuma, gde smo i jedni i drugi preuzeli obaveze, prvenstveno zarad stanovništva, da uredimo određene odnose. Srbija je u dobroj veri i sa dobrom voljom ušla u taj ceo proces - kazao je Odalović.

Kako kaže, Briselski sporazum je koncipiran da prvih šest tačaka bude Zajednica srpskih opština, a dogovor je dodatno otežan jer su albanskoj strani na određeni način učinjeni ustupci.

- Ovde uopšte nije u pitanju Priština, ovde je evidentan uticaj prvenstveno Sjedinjenih Američih Država na prištinsku administraciju i oni su ti koji mogu da vrlo jasno kažu i realizuju celu ovu priču, ali je očigledno da nemaju spremnost na to - istakao je Odalović.

On je podsetio da je Srbija uradila mnogo, da je razgovarala i o telekomunikacijama, o energetici, matičnim knjigama, verifikaciji diploma.

Foto: Printscreen

- Razgovarali smo i o određenim carinskim rešenjima. Mnogo teških tema je Srbija prihvatila i realizovala. Ono što je bila vodilja Briselskog sporazuma i ono zbog čega smo ušli u pregovore je Zajednica Srpskih opština, jer će ona biti nešto gde će Srbi kolektivno moći da razgovaraju o onim temama koje su upisane u Briselski sporazum i da rešavaju problem - rekao je Odalović.

Kako dodaje, Priština ignoriše formiranje ZSO i stavlja u drugi plan, a Srbija ispunjava svoje obaveze.

- To je ono što vređa i izaziva reakciju i predsednika Vučića i ministra Dačića. Kada smo razgovarali o svim ovim detaljima mi smo pokušavali da Međunarodnoj zajednici, sa zahtevima koje je ona imala, i koja je podržavala Albance, objasnimo kako se jedino može implementirati, a da mi nemamo probleme - istakao je Odalović.

Istako je da se Prištini toleriše mnogo toga i da smo odavno trebali da imamo optužnice za zločine koji su se desili.

- Da se podignu optužnice nastao bi problem za Prištinu. Potencijalni optuženi će biti oni koji trenutno predstavljaju takozvane kosovske institucije, to su oni lideri koji pregovaraju sa zvaničnicima zemalja zapadne Evrope. To su oni isti lideri koji su bili u šumi 1998. godine, oni koje je Holbruk obišao kada je promovisao takozvanu Oslobodilačku vojsku - naglašava Odalović.

Foto: Printscreen

Profesor dr Dragan Đukanović, sa Fakulteta političkih nauka rekao je da dijalog Beograda i Prištine ulazi u odlučujuću fazu i da su sastanci koji su održani prošle nedelje pokazali da se ulazi u novu etapu.

- Mislim da je za Srbe najbitnije da dođe do formiranja Zajednice srpskih opština. Ono što je značajno je da se konstruktivno pristupi - istakao je Đukanović.

#Dragan Đukanović

#Novo jutro

#Veljko Odalović

'